Vlak bij het oude centrum van Hamburg bevindt zich Speicherstadt. Speicherstadt betekent zoiets als 'stad van pakhuizen'. Dit is het grootste op eikenhouten palen gebouwde pakhuizencomplex ter  wereld en staat dan ook sinds 1991 op de monumentenlijst. De bouw werd gestart in 1883.

 Spiecherstadt kenmerkt zich door de met rode bakstenen pakhuizen, gebouwd in een nieuw- gotische stijl, met bizarre gevels en torentjes. Deze bouwstijl werd veel gebruikt in industriele gebouwen.

Het voormalig havengebied is tegenwoordig een groot winkelgebied. Dit deel van Hamburg bestaat eigenlijk uit twee wijken waarvan het noordelijke deel van Hafenstadt, Speicherstadt heet. Het oude Speicherstadt biedt vanuit het centrum van Hamburg de toegang tot het moderne Hafenstadt.

Speicherstadt wordt bestempeld als een historisch wandelgebied. Door de omliggende grachten en wateren is de wijk bereikbaar door 20 bruggen waarvan er 14 beschermde monumenten zijn. Door al deze wateren die dwars door spiecherstadt lopen lijkt het net of de pakhuizen in het water staan. Voorheen was Speicherstadt een belangrijk onderdeel van de import en export van goederen. Tegenwoordig varen er rondvaartboten en bestaat Speicherstadt veelal uit een verzameling van musea, winkels, restaurants en hotels. Een wandeling langs de Elbe door dit historische deel van Hamburg is zeker de moeite waard en biedt een geweldige sfeer. In de avond zijn de gevels van de gebouwen prachtig verlicht.  Een rondvaart door dit deel van Hamburg is zeker aan te raden.