Het Museum Folkwang te Essen is een museum voor moderne kunst en tentoonstelt een bijzondere collectie schilderijen van onder andere Ludwig Richter. De focus ligt er daarnaast met name op Duitse expressionisten zoals Helmar Lerski, Germaine Krull, Otto Steinert en Peter Keetman. Naast de collectie schilderijen beschikt het museum ook nog over de verzamelingen grafiek en fotografie.

Het museum wordt gezien als een van de mooiste kunstmusea van na de tweede wereldoorlog.

In het Red Dot Design Museum te Essen draait alles om design. Het museum heeft als doel om de connectie tussen goed design en de kwaliteit van voorwerpen begrijpelijk te maken.

Met ongeveer 2000 voorwerpen toont de tentoonstelling het complete assortiment van het huidige product design. Innovatieve en zeer welgevormde alledaagse voorwerpen uit ongeveer 45 landen zijn te bezichtigen in het Red Dot Museum.

De 2000 werken die de meerwaarde van design goed in beeld brengen. Voorbeelden zijn de fantasie USB stick, het multifunctionele formuis en het plafond. Al met al worden innovatieve ideeen en voorwerpen uit bijna 50 verschillende landen tentoongesteld.

Het Red Dot Design Museum bestaat uit vier verdiepingen en zoals verwacht natuurlijk veel aandacht is besteed aan het design. Jaarlijks bezoeken 160.000 bezoekers de tentoonstellingen in het Red Dot Museum.

Het Ruhr Museum te Essen toont de geschiedenis van het Ruhrgebied. Natuurlijk staat de voormalige industriele aard van het gebied centraal, maar het museum presenteert zichzelf als regionaal museum. De natuurlijke en culturele geschiedenis van het Ruhrgebied wordt prachtig in beeld gebracht. Het museum is dus niet een puur klassiek industrieel museum, maar kan gezien worden als het geheugen en de showcase van de metropool Ruhr en de stad Essen.

Het museum is gevestigd in een voormalige kolen fabriek op het Werelderfgoed Zollverein in Essen. In de fabriek werden vroeger de kolen gewassen en toont ons de vele facetten van het werken in die tijd. Bekijk de transportbanden, de foyer en de industriele machines.

Het Ruhr Museum heeft een uitgebreide collectie van de geologie, archeologie, geschiedenis en fotografie, die voornamelijk gebaseerd zijn op de collecties van de voormalige Ruhrlandmuseum de stad Essen.

Naast de permanente tentoonstelling over de natuur, cultuur en geschiedenis van het Ruhrgebied, het Ruhr Museum presenteert regelmatig tentoonstellingen, onder meer over zaken die geen betrekking hebben op het Ruhrgebied.

Bekijk vooral ook de afdeling die de slechte omstandigheden toont waarin de arbeiders destijds moesten werken. Ook wordt er aandacht besteed aan de staking in het jaar 1920 die op brute wijze werd gestopt.