Dortmund ligt in het Ruhrgebied, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en er wonen bijna 600.000 mensen. 

Dortmund staat bekend als de "groene metropool". Dit komt doordat bijna de helft van het grondgebied van de gemeente bestaat uit waterwegen, bossen, landbouw en groene ruimte met grote parken zoals Westfalenpark en de Rombergpark. Andere groene hoogtepunten in Dortmund zijn de Dortmund Zoo en het Romberg Park Botanical Gardens met een unieke verzameling van vreemde bomen en struiken. Ook leuk zijn de  lange wandelingen op de rand van de stad, langs kastelen en waterburchten.

Dortmund is een stad van contrasten. We zien veel terug van de rijke cultuur door de vele kerken in het centrum van de stad. De twee bekendste zijn de Reinoldikirche en de Marienkirche, beide gebouwd in de middeleeuwen. Het centrum van Dortmund heeft nog steeds de contouren van een middeleeuwse stad. 

Dortmund is een levendige en veelzijdige culturele stad en er zijn enorme mogelijkheden om je te vermaken. Of het nu gaat om opera, roadshows, culturele schatten of historie uit de middeleeuwen in Dortmund is er voor iedereen wat te doen. In Dortmund draait alles om energie, cultuur en variatie. Zo vind je er hedendaagse musea zoals het Museum Ostwall voor 20e eeuwse kunst, galeries, theaters en een rijk gevarieerde muziekscene. 

Een van de symbolen van Dortmund is het nieuwe Concertgebouw, de Philarmonie für Westfalen.