De kathedraal van Essen is de kerk van het bisdom Essen opgericht in 1958. Ook al lijkt hij bijna te verdrinken tussen management stormen van energiebedrijven en overheidsinstellingen in het centrum van Essen, de kathedraal van Essen is de kern van de Ruhr metropool en kijkt terug op 1000 jaar geschiedenis.

De kathedraal, een gothische kerk dateert uit de dertiende eeuw en er staan enkele bijzondere kunstwerken. De kerk heeft een prachtige collectie Ottoonse werken van ongeveer 1000 jaar oud. Daarnaast vinden we er de Gouden Madonna. De Gouden Madonna is niet alleen het oudste gebeeldhouwde Mariabeeld ter wereld, maar waarschijnlijk ook een van de mooiste die we kennen.

De ligging van de kathedraal van Essen kunnen we bijzonder noemen. De kerk staat midden tussen de winkels, energiebedrijven en overheidsgebouwen.

De Zollverein kolen mijn is een groot voormalig industriƫle gebied in de stad Essen. Het staat tegenwoordig op de UNESCO-lijst van Wereld erfgoed en is een van de ankerpunten van het Industrieel Erfgoed.

De eerste kolenmijn op het bedrijf is opgericht in 1847. Mijnbouw vond plaats tussen 1851 en 1986. De Zollverein kolen mijn behoort tot de grootste van zijn soort in Europa. De mijn is gebouwd in Bauhaus-stijl en wordt beschouwd als een architectonisch en technisch hoogstandje.

Vandaag de dag doet het dienst als cultureel centrum met tal van musea, podia, ateliers, restaurants en speeltuinen.