• Hamburg bezit als een van de weinige steden over een meer midden in het stadshart. De Alstermeren zijn twee aparte meren waarvan er wordt gesproken over een Binnenalster en een Buitenalster. De Binnenalster lag vroeger binnen de stad en de Buitenalster logischerwijs daarbuiten. Tegenwoordig liggen beide meren in principe binnen de stad Hamburg, maar is de scheiding nog altijd wel te herkennen door de nog deels aanwezige oude stadsmuren. Van oudsher hadden deze meren de functie om Hamburg van drinkwater te voorzien. Tegenwoordig zijn de meren een bezienswaardigheid van Hamburg.

  In de Binnenalster ligt tegenwoordig een eilandje welke kunstamtig is aangelegd. Middenop dit eilandje staat een prachtige grote fontein welke water tot grote hoogte spuit. Ook mensen kunnen dit eilandje bereiken door bijvoorbeeld een waterfiets of bootje te huren. Verder is het ook rondom de Binnenalster goed vertoeven doordat de omgeving is ingericht met veel groen en terassen.

  Zoals op veel plaatsen in Hamburg zijn er ook vele bruggen te vinden rondom de Alstermeren. De Binnenalster en de Buitenalster worden van elkaar gescheiden door grote bruggen. De Alstermeren lenen zich uitstekend om aan te recreeren en om te wandelen.

 • Een van de stad de meest opmerkelijke gebouwen in Hamburgis het Chilehaus. Het Chilehaus is samen met de St. Michaelis Kerk een symbool van de Hamburgse periode na de eerste wereldoorlog. Het gebouw heeft de vorm van een schip en het is erg indrukwekkend als je voor de eerste keer ziet.

  Het Chilehaus te Hamburgis een van de bekendste monumentale panden van Duitsland, maar is tegelijkertijd ook een van Hamburgs meest moderne kantoorcomplexen. We vinden het Chilehaus in de Hamburgse wijk Kontorhaus. Het historische en vooral ook unieke gebouw ligt midden tussen tal van moderne kantoren. Het contrast is uitzonderlijk, net als de schitterende gevel van het Chilehaus.

  In het Chilehaus vinden we tal van werkplekken, maar het doet tegelijkertijd ook dienst als publieke ruimte. De ruime binnenplaats op de begane grond biedt een indrukwekkende reeks van levendige winkels en eetgelegenheden die populair zijn bij de vele bezoekers van het Chilehaus.

 • Direct aan het water van de rivier de Elbe, op het meest westelijke puntje van het havengebiedligt de concertzaal van Hamburg. De Elbphilharmonie. De glazen constructie is gebouwd op de massieve rode bakstenen van het voormalige pakhuis Kaispeicher A. Het gebouw is maar liefst 110 meter hoog en herbergt een concertzaal met een capaciteit voor bijna 2200 gasten.

  De spectaculaire concertzaal biedt een podium voor de levendige Hamburgse muziekscene en er komen muzikanten van over de hele wereld. Naast de grote zaal vinden we er nog twee kleinere concertzalen, een hotel , een restaurant , 45 residentiële appartementen en een plein met een 360 ° panorama uitzicht dat voor het publiek toegankelijk is .

 • Hamburgis een van de grootste havensteden in Europa. De stad heeft de op 2 na grootste haven van Europa. De haven ligt aan de rivier de Elbe en op ongeveer 100 kilometer van de Noordzee.

  In Duitsland noemt men de haven van Hamburgook wel de " Poort naar de wereld". Het is de grootste haven van Duitsland. Elk jaar komen er ongeveer 12.000 schepen door de haven en worden er miljoenen goederen verscheept.

  De haven is goed voor 12 procent van de Hamburgse volledige oppervlakte. In de haven vinden we 2 schepen die nergens heen gaan. Het gaat om windjammer Rickmer Rickmers en de Cap San Diego. Beide schepen doet nu dienst als museum en restaurant.

 • De Große Freiheit (Grote Vrijheid) is een zijstraat aan de noordkant gelegen van de Hamburgse Reeperbahn in het St. Pauli kwartier. Het is onderdeel van de rosse buurt en wellicht de meest bekende straat aan de Reeperbahn. In het weekend vind je er veel partygangers en toeristen.  De "Große Freiheit" was ooit een baken van vrijheid van handel. Het ambacht gilde vond onderdak in de nu wereldberoemde straat.

  Het werd pas in de jaren '40 bekend als uitgaansgebied. Nachtclubs openden hun deuren en op de podia werden de eerste striptease acts gegeven. In de jaren '60 speelden The Beatles hier, bijvoorbeeld in Große Freiheit 64 ( vandaag bekend als de Indra-Musikclub ), en in de Star -Club. Als eerbetoon werd in 2008  het Beatles-Platz gebouwd. Dit plein met het uiterlijk van een ouderwetse vinylplaat, verbind de Große Freiheit met de Reeperbahn. 

  Ook vandaag de dag worden nog altijd concerten gegeven in de vele discotheken en zalen aan de Große Freiheit.

   

   

 • De Vrije en Hanzestad Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland. Hamburg telt maar liefst 1,7 miljoen inwoners. Economisch en culturee gezien is Hamburg het centrum van Noord-Duitsland. 3,5 miljoen mensen wonen in de 755 vierkante kilometer grote grootstedelijke regio van Hamburg. Hamburg is een stad met veel mogelijkheden op het gebied van cultuur en ook om te winkelen is een bezoek aan de stad zeker de moeite waard. 

  Hamburg is een ruim opgezette stad en maar liefst 14% van het stadsgebied bestaat uit groene ruimten en recreatiegebieden.

  Hamburg heeft 2302 bruggen, dit is meer dan Venetië en Amsterdam samen. Met het oog op het verleden is Hamburg uitgegroeid tot een handelscentrum. Dit resulteerd in een naar buiten gerichte houding van de inwoners van Hamburg.

  Kom een dagje naar Hamburg ! 

  Image by Glynlowe

 • Gelegen aan de Glockengieszerwall ligt het museum Hamburger Kunsthalle. In dit museum zijn schilderijen te bewonderen welke gemaakt zijn tussen de 14e en 19e eeuw. De meeste schilderijen zijn in de stijl van de Duitse Romantiek,en afkomstig uit de 19e eeuw. Maar in het museum zijn niet alleen schilderijen van Duitse makelij te vinden. Ook zijn er werken te bewonderen van Claude Monet, Edouard Manet, Auguste Renoir, Rembrand en vele anderen. 

  Het Kunstmuseum is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw door de architecten Georg Theodor Schirrmacher en Hermann von der Hude. Al vrij snel hierna volgde de bouw van een tweede gebouw. Dit gebouw word de Kunsthalle genoemd. Deze twee gebouwen zijn met elkaar verbonden.

  Pas vele jaren later eind 20 eeuw werd de Hamburger Kunsthalle verder uitgebreid met de bouw van een derde gebouw. Deze bevind zich naast het Kunstmuseum en de Kunsthalle. Dit derde gebouw is Galerie der Gegenwart. Hier is met name aandacht voor de moderne kunst gemaakt vanaf ongeveer 1960. Hier zijn naast schilderwerken ook sculpturen en moderne fotografie te bewonderen.

 • Miniatur Wonderland in Hamburg is de grootste modelspoorbaan van de wereld met een oppervlakte van meer dan vier vierkante kilometer. De miniatuurspoorbaan is bedacht door de tweelingbroers Frederik en Gerrit Braun. Zij begonnen in december 2000 te bouwen aan het project. Het bevind zich in een fabriek bestaande uit twee verdiepingen in de wijk Spieckerstadt.

  De spoorbaan bestaat uit vele kilometer rails welke bereden wordt door bijna 1000 treinen. En er wordt nog altijd bijgebouwd. De verwachting is dat pas medio 2020 de spoorbaan af zal zijn, en dat de oppervlakte tegen die tijd zo ongeveer  zal zijn verdubbeld. Bijzonder is dat deze modelspoorbaan een automatisch gegenereerd dag- en nachtritme heeft waarbij in de schemering het geheel zal worden verlicht door duizenden  lampjes.

  Miniatur wonderland is ingedeeld in verschillende secties.  Te zien zijn de Alpen en Oostenrijk, de Verenigde Staten, Zwitserland en Scandinavie. In 2012 is er ook een modelvliegveld gebouwd waar modelvliegtuigen opstijgen en landen. Dit vliegveld is Knufflingen Airport genoemd en is gebasseerd op het Hamburg International Airport. Ook zijn er plannen om in de toekomst te bouwen aan de secties Engeland en Afrika.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Vlak bij het oude centrum van Hamburg bevindt zich Speicherstadt. Speicherstadt betekent zoiets als 'stad van pakhuizen'. Dit is het grootste op eikenhouten palen gebouwde pakhuizencomplex ter  wereld en staat dan ook sinds 1991 op de monumentenlijst. De bouw werd gestart in 1883.

   Spiecherstadt kenmerkt zich door de met rode bakstenen pakhuizen, gebouwd in een nieuw- gotische stijl, met bizarre gevels en torentjes. Deze bouwstijl werd veel gebruikt in industriele gebouwen.

  Het voormalig havengebied is tegenwoordig een groot winkelgebied. Dit deel van Hamburg bestaat eigenlijk uit twee wijken waarvan het noordelijke deel van Hafenstadt, Speicherstadt heet. Het oude Speicherstadt biedt vanuit het centrum van Hamburg de toegang tot het moderne Hafenstadt.

  Speicherstadt wordt bestempeld als een historisch wandelgebied. Door de omliggende grachten en wateren is de wijk bereikbaar door 20 bruggen waarvan er 14 beschermde monumenten zijn. Door al deze wateren die dwars door spiecherstadt lopen lijkt het net of de pakhuizen in het water staan. Voorheen was Speicherstadt een belangrijk onderdeel van de import en export van goederen. Tegenwoordig varen er rondvaartboten en bestaat Speicherstadt veelal uit een verzameling van musea, winkels, restaurants en hotels. Een wandeling langs de Elbe door dit historische deel van Hamburg is zeker de moeite waard en biedt een geweldige sfeer. In de avond zijn de gevels van de gebouwen prachtig verlicht.  Een rondvaart door dit deel van Hamburg is zeker aan te raden.

   

   

 • Voor de vroegere zeevaarders was de St. Michaelis de duidelijke blikvanger bij het binnenvaren van de Hanzestad. De Michaeliskirche is de belangrijkste protestantse kerk van Hamburg. De typisch bouw in de Barokke stijl is zoals veel van deze kerken gebouwd voor Michael de aartsengel. Deze aartsengel staat dan ook in het brons boven het hoofportaal.

  De bouw van de Michaeliskirche is begonnen rond de 17e eeuw. Halverwege de 18e eeuw is de kerk voor een groot deel verwoest door noodweer. De kerk is volledig afgebrand door het inslaan van de bliksem. Meteen na deze gebeurtenis is er gewerkt aan de wederopbouw van de kerk

  In 1751 werd begonnen aan de bouw van de tweede St. Michel . Ook nu werd deze volledig herbouwde kerk volledig verwoest door een brand. Ditmaal ontstaan door werkzaamheden aan de toren van de kerk. 

  Ook nu werd de kerk weer voor een derde keer opgebouwd deze keer rond 1906. Deze bouw werd volledig gebasseerd op de vorige bouw als een soort reconstructie.

  Wonderlijk genoeg werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zware bombardementen uitgevoerd zonder dat de kerk zelf echt beschadigt raakte. Paas aan het eind van de oorlog werd dan toch het schip van de kerk vernield. Ook deze schade werd binnen 10 jaren hersteld.

  Nu ook nog vinden er nog vele renovaties van de St. Michaeliskirche plaats.

   

   

 • De oorspronkelijke St. Nikolai in Hamburg werd gebouwd in de 12e eeuw. De bouw van deze grote kerk in de havenstad Hamburg, was gewijd aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van de zeevaarders. Twee decennia later werd de toenmalige houten kerk vervangen door een kerk gebouwd uit stenen. Later werd er een toren gebouwd van 153 meter welke na de bouw in 1517 ruim 70 jaar later weer afbrandde. In het jaar 1842 brandde de gehele kerk af en werd daarvoor een nieuwe kerk gebouwd. Dit is het bouwwerk zoals dat nu deels nog te bewonderen is. De kerk werd gebouwd in een neogotische stijl. De kerk werd weer geopende in 1863, maar de bouw van de nieuwe toren was pas 11 jaren later voltooid. Deze toren bereikte een hoogte van 147 meter. Op dat moment de hoogste toren ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de St. Nikolai in 1943 door bombardementen voor een groot deel verwoest. Men wilde dit maal de kerk niet weer helemaal opnieuw bouwen, en het grootste deel van de kerk is afgebroken. De toren (Nikolaiturm) van de St. Nikolai is na de bombardementen echter wel overeind gebleven. Deze toren dient nu als monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.
 • De St. Nikolai Memorial is het belangrijkste monument in Hamburg. In de St. Nikolai wordt de oorlog en de dictatuur tijdens 1933-1945 getoond. De oorspronkelijke belangrijkste kerk van Hamburg werd verwoest tijdens de luchtaanvallen op Hamburg in 1943. In de kerk zien we tal van herinneringen en beelden die ons doen terugdenken aan de rampzalige luchtoorlog boven Europa. Ook wordt er aandacht besteed aan de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  De toren biedt een geweldig uitzicht over de stad Hamburg. Een glazen lift brengt je helemaal naar de top van de op vijf na hoogste kerktoren ter wereld. Een uitkijkplatform op 76 meter hoogte kijkt uit over de haven, de Alster meren en het centrum van Hamburg.

  In de St. Nikolai kerk worden veel dingen georganiseerd. Het programma biedt een forum voor actuele discussies, ondersteunt het onderzoek op de Duitse geschiedenis en bevordert de internationale vredesbeweging.

 • Het beste uitzicht op de rivier de Elbe heb je van de 75 meter hoge Süllberg heuvel.

  Süllberg is een voormalig vissersdorp en toevluchtsoord voor in de voorstad Blankenese. Als je het bezoekt zul je er prachtige huizen aantreffen. Je vindt er een aantal van de mooiste en duurste huizen in Duitsland. De aantrekkelijkheid van het gebied ligt met name in de heuvels en het labyrint van smalle geplaveide straatjes. In totaal zijn het 58 trappen.