Hamburg bezit als een van de weinige steden over een meer midden in het stadshart. De Alster meren zijn twee aparte meren waarvan er wordt gesproken over een Binnenalster en een Buitenalster. De Binnenalster lag vroeger binnen de stad en de Buitenalster logischerwijs daarbuiten. Tegenwoordig liggen beide meren in principe binnen de stad Hamburg, maar is de scheiding nog altijd wel te herkennen door de nog deels aanwezige oude stadsmuren. Van oudsher hadden deze meren de functie om Hamburg van drinkwater te voorzien. Tegenwoordig zijn de meren een bezienswaardigheid van Hamburg.

In de Binnenalster ligt tegenwoordig een eilandje welke kunstamtig is aangelegd. Middenop dit eilandje staat een prachtige grote fontein welke water tot grote hoogte spuit. Ook mensen kunnen dit eilandje bereiken door bijvoorbeeld een waterfiets of bootje te huren. Verder is het ook rondom de Binnenalster goed vertoeven doordat de omgeving is ingericht met veel groen en terassen.

Zoals op veel plaatsen in Hamburg zijn er ook vele bruggen te vinden rondom de Alstermeren. De Binnenalster en de Buitenalster worden van elkaar gescheiden door grote bruggen. De Alstermeren lenen zich uitstekend om aan te recreeren en om te wandelen.