Miniatur Wonderland in Hamburg is de grootste modelspoorbaan van de wereld met een oppervlakte van meer dan vier vierkante kilometer. De miniatuurspoorbaan is bedacht door de tweelingbroers Frederik en Gerrit Braun. Zij begonnen in december 2000 te bouwen aan het project. Het bevind zich in een fabriek bestaande uit twee verdiepingen in de wijk Spieckerstadt.

De spoorbaan bestaat uit vele kilometer rails welke bereden wordt door bijna 1000 treinen. En er wordt nog altijd bijgebouwd. De verwachting is dat pas medio 2020 de spoorbaan af zal zijn, en dat de oppervlakte tegen die tijd zo ongeveer  zal zijn verdubbeld. Bijzonder is dat deze modelspoorbaan een automatisch gegenereerd dag- en nachtritme heeft waarbij in de schemering het geheel zal worden verlicht door duizenden  lampjes.

Miniatur wonderland is ingedeeld in verschillende secties.  Te zien zijn de Alpen en Oostenrijk, de Verenigde Staten, Zwitserland en Scandinavie. In 2012 is er ook een modelvliegveld gebouwd waar modelvliegtuigen opstijgen en landen. Dit vliegveld is Knufflingen Airport genoemd en is gebasseerd op het Hamburg International Airport. Ook zijn er plannen om in de toekomst te bouwen aan de secties Engeland en Afrika.