Berlijn

Berlijn s de hoofdstad van Duitsland en er wonen meer dan 3,4 miljoen mensen. Berlijn is de grootste stad van Duitsland en staat op de zevende plek met de meest dichtbevolkte steden van Europa. Het ligt in het noordoosten van Duitsland aan de rivier de Spree.

De geschiedenis van Berlijn heeft van origine een reeks van architectuur en gebouwen. De stad wordt tegenwoordig voornamelijk gevormd door de belangrijke rol die het speelde in de geschiedenis van Duitsland in de 20e eeuw. Berlijn werd verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog  en veel van de gebouwen die na de oorlog nog stonden werden afgebroken in de jaren vijftig en zestig. Dit gebeurde in zowel West- en Oost-Berlijn. 

Twintig jaar na de val van de muur is Berlijn een metropool vol glamour met topmusea, galerieën en clubs. Als het gaat om mode, kunst, design en muziek is Berlijnde belangrijkse stad van Duitsland. Door een grote toestroom van creatievelingen is het veranderd in een stad die staat voor tolerantie, openheid en experiment. Berlijn leeft en op sommige momenten lijkt het 1 groot feest. Cafe's maken overuren en in de clubs wordt gefeest tot in de vroege uren.

De stad heeft een zeer diverse kunstscène en is de thuisbasis van ongeveer 420 galeries. Veel jongeren en internationale kunstenaars hebben zich gevestigd in de stad en hierdoor is berlijn tegenwoordig de place to be in Europa. 

 

Essen

Essen is een stad die ligt in het hart van het Ruhrgebied. De stad ligt direct aan de rivier de Ruhr en er wonen bijna 600.000 mensen. Essen is een culturele stad en was in het jaar 2010 zelfs culturele hoofdstad van Europa.

 

Essen is een bijzondere stad en om de stad te ontdekken moet je de tijd nemen. Dompel jezelf onder in het mijnverleden van de hele regio. Essen is gesticht rond het jaar 845 en is historisch verbonden met de eeuwenoude Krupp familie. De Krupp familie was in Essen een van Duitslands belangrijkste kolen en staal centra tot de jaren zeventig. Het Zollverein Industrial Complex is de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Al tientallen jaren behoort de kolenmijn tot de grootste van zijn soort in Europa. Het complex is gebouwd in Bauhaus-stijl en wordt is vooral bekend van zijnkarakteristieke kronkelende toren. Deze toren is in de loop der jaren uitgegroeid tot het symbool voor het hele Ruhrgebied en wordt beschouwd als een architectonisch en technisch meesterwerk.

 

Er is natuurlijk meer te ontdekken dan enkel het mijnverleden van de stad. Bewonder de meesterwerken van de kathedraal of het Museum Folkwang. Ook het "Red dot museum" is erg interessant. In dit museum vind je alles over design iconen.

 

Of geniet van een rondleiding door de stad in een open dak dubbeldekker . Of ... Te veel keuze ?

Frankfurt

Frankfurt is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en de vijfde stad van Duitsland (er wonen bijna 700.000 mensen). 

Frankfurt is het financiële centrum van Duitsland en het is o.a. de thuisbasis van de Europese Centrale Bank. Daarnaast is Frankfurt door zijn centrale ligging binnen Duitsland en Europa een belangrijke verkeersader. Frankfurt is ook een centrum voor handel, cultuur , onderwijs, toerisme en webverkeer. Grote beurzen zijn de Frankfurt Motor Show en de Frankfurter Buchmesse , de grootste boekenbeurs.

Frankfurt is ook de thuisbasis van vele culturele en educatieve instellingen, waaronder de Universiteit Johann Wolfgang Goethe en Frankfurt University of Applied Sciences. Ook zijn er diverse musea te vinden zoals Städel , Naturmuseum Senckenberg , Schirn Kunsthalle Frankfurt en het Goethe Huis. De twee grote botanische tuinen, de Palmengarten en de Botanische Tuin van de Goethe Universiteit worden jaarlijks door 4,3 miljoen toeristen bezocht.  

Een uniek kenmerk van Frankfurt is het aanzienlijk aantal wolkenkrabbers en hoge gebouwen in het centrum. De skyline van Frankfurt is te vergelijken met die van Londen, Milaan , Warschau , Madrid , Rotterdam en Parijs. Vanwege de skyline verwijzen Duitsers vaak naar Frankfurt als " Mainhattan ", een samenvoeging van de lokale rivier de Main en Manhattan.

Hannover

Hannover is de hoofdstad van de deelstaat Neder-Saksen en heeft ongeveer 500.000 inwoners. 

Hannover is een belangrijk centrum in Noord-Duitsland en is vooral bekend vanwege een aantal grote beurzen en feesten zoals de Hannover Messe en de CeBIT. Elk jaar is er in Hannover het Schützenfest, 's werelds grootste festival schuttersfeest. Daarnaast is er ook ieder jaar een Oktoberfest. Het tweede Oktoberfest na Munchen.

Hannover is geen typische Europese stad. Verwacht geen prachtige eeuwenoude gebouwen. Tijdens de oorlog is de stad zwaar getroffen waardoor er slechts een paar historische bezienswaardigheden te vinden zijn in Hannover. Zelfs de Oude Stad (Altstadt) is de relatief nieuw. De oude stad wordt omringd door grijze gebouwen uit de jaren vijfig. 

Hannover heeft grote groene gebieden , met bossen en grote parken. Het landschap is voornamelijk vlak en de rivier de Leine loopt door de stad. Het meer de Maschsee is nogal spectaculair omdat helemaal door mensen is aangelegd.

De stad had een bijzondere relatie met de late Franse kunstenaar Niki de Saint - Phalle . Er hangen een aantal van haar werken in openbare plekken in Hanover. Om haar bijdrage naar Hannover te eren , werd ze een ere- staatsburgerschap van het stadsbestuur . 

Keulen

Keulen heeft veel te bieden. Je vindt er oneindige hoeveelheden attracties en bezienswaardigheden. Het meest bekend is natuurlijk de beroemde kathedraal van Keulen. De bekende kathedraal waarvan de twee torens zo herkenbaar zijn. Mede daarom is Keulen al vaak tot meest populaire toeristische stad van Duitsland uitgeroepen. De stad blinkt uit als het gaat om musea, romeinse gebouwen en kunst. Daarnaast is Keulen bekend om de chocolade. De mensen in Keulen staan ​​bekend om hun liberalisme en over het algemeen is het daarom niet moeilijk om een ​​goede tijd te hebben in deze stad.

Keulen is een soort openlucht museum als het gaat over geschiedenis en architectuur. Al wandelend door de stad zult u bezienswaardigheden zien als oude Romeinse muren, middeleeuwse kerken, opvallend naoorlogse gebouwen, avant - garde en zelfs nieuwe postmoderne architectuur direct aan de Rijn.

Keulen is de vierde stad van Duitsland en werd gesticht door de Romeinen in 38 voor Christus. De stad groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. Daarnaast is het bekend door zijn bier en het lente carnaval. 

Kiel

Kiel is de hoofdstad en grootste stad in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk - Holstein. Er wonen ongeveer 250.000 mensen. 

Kiel ligt op ongeveer 90 kilometer ten noorden van Hamburg. Door zijn geografische ligging in het noorden van Duitsland, het zuidoosten van het schiereiland Jutland en de zuidwestelijke kust van de Baltische Zee, is Kiel uitgegroeid tot een van de grote maritieme centra van Duitsland. Daarom is de stad bekend om een verscheidenheid aan internationale zeilevenementen, waaronder de jaarlijkse Week van Kiel, dat is het grootste zeilevenement ter wereld. De Olympische zeilwedstrijden van de 1936 en de Olympische Zomerspelen 1972 werden gehouden in Kiel . [ 2 ]

Kiel is ook een van de traditionele huizen van de Duitse marine Baltische vloot. Kiel. In Kiel vinden we ook het Leibniz Institute of Marine Sciences aan de Universiteit van Kiel. Kiel is een belangrijk schakel in het zeevervoer dankzij de ligging op het Kiel Fjord en de drukste kunstmatige waterweg in de wereld, het Kiel Kanaal. Dit kanaal verbind de Noordzee met de Oostzee. Een aantal veerboten naar Zweden, Noorwegen, Rusland en andere landen opereren vanuit hier. Ook is Kiel een belangrijke aanloophaven voor cruiseschepen die vertrekken naar de Baltische Zee .

Leipzig

Leipzig is een stad in de deelstaat Saksen en heeft ongeveer 500.000 inwoners.

Leipzig is een handelsstad geweest sinds de tijd van het Roomse Rijk. Het bevond zich op de kruising van twee belangrijke middeleeuwse handelsroutes . Op een gegeven moment was Leipzig een van de belangrijkste Europese centra voor kennis en cultuur op gebieden zoals muziek en publiceren. Leipzig vandaag is een economisch centrum in Duitsland en heeft een prominente opera en een van de meest moderne dierentuinen van Europa.

Leipzig is een belangrijke zakelijke -en transportcentrum, een handelsbeurs en afgezien van Berlijn de meest dynamische stad in het oosten van Duitsland. Het leven  en kloppend nachtleven maken het een aantrekkelijke plek voor jongeren. Door de eeuwen heen is cultuur altijd erg belangrijk geweest in Leipzig. Bach leefde in Leipzig en Wagner werd er geboren. Sinds 2012 is er een toeristische route genaamd de "Leipziger Notenspur" die de belangrijke muzikale geschiedenis van de stad verteld. 

Neurenberg

Neurenberg is een stad in de Duitse deelstaat Beieren. Gelegen aan de rivier Pegnitz en het Rijn-Main-Donau-kanaal, het ligt ongeveer 170 kilometer ten noorden van München. Het is na Munchen de grootste stad van Beieren en er wonen ongeveer 500.000 mensen. 

Neurenberg is een energieke stad met een intens nachtleven. Eeuwenlang was Neurenberg een magneet voor beroemde kunstenaars. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad gekozen als de locatie voor het tribunaal voor oorlogsmisdaden. De stad is na de oorlog opnieuw opgeboud met behulp van de originele stenen van vele belangrijke gebouwen. 

Neurenberg is van oudsher een centrum van het humanisme, boekdrukkunst en wetenschap. De stad veel bijgedragen aan de wetenschap van de astronomie . In 1471 bouwde Johannes Mueller van Königsberg een astronomisch observatorium in Neurenberg en publiceerde vele belangrijke astronomische kaarten. 

Drukkers en uitgevers hebben een lange geschiedenis in Neurenberg. Neurenberg is ook beroemd om zijn kerstmarkt die ieder jaar meer meer dan een miljoen bezoekers aantrekt De markt staat bekend om zijn handgemaakte sieraden en delicatessen.

Rostock

Rostock is de grootste stad in de noordelijk gelegen Duitse deelstaat Mecklenburg. Rostock ligt aan de rivier de Warnow en een deel van de stad, ten noorden van het  centrum ligt direct aan de kust van de Oostzee. De stad Rostock strekt zich voor ongeveer 20 km langs de Warnow naar de Oostzee. Het grootste deel van Rostock ligt aan de westelijke kant van de rivier. Het oostelijk deel van zijn grondgebied wordt gedomineerd door bedrijventerreinen en het beboste Rostock Heath.

Rostock is de thuisbasis van een van de oudste universiteiten in de wereld, de universiteit van Rostock werd opgericht in 1419 .

 

Een van de meest pittoreske plaatsen in Rostock is de Neuer Markt, daar vinden we het stadhuis - dat oorspronkelijk werd gebouwd in de 13de eeuw. Het stadhuis is gebouwd in eenn gotische stijl, maar het is op grote schaal verbouwd in de 18e eeuw. Hierdoor is er een barokke gevel toegevoegd aan het Gothische gebouw. Aan het plein vinden we ook zes authentieke, zorgvuldig gerestaureerde gevel huizen uit de 15e en 16e eeuw. De andere historische huizen in deze Hanzestad -stijl die ooit grensden het plein werden vernietigd in de tweede wereldoorlog en later in vernieuwde stijl herbouwd.

Het 15e eeuwse Kerkhof, achter het stadhuis wordt beschouwd als het best bewaarde gotische bakstenen huis in Rostock.

De stad is de thuisbasis van het jaarlijkse Hanse Sail festival, waarbij vele grote zeilschepen uitvaren naar zee. Dit festival trekt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers. 

Ook is er een jaarlijks jazzfestival in de stad genaamd "Ostsee - Jazz". 

Stuttgart

Stuttgart biedt meer.

Stuttgart is de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland en het is vijf na grootste stad van Duitsland. Er wonen in Stuttgart ongeveer 600.000 mensen. Stuttgart is verspreid over verschillende heuvels, valleien en parken. Op veel van deze heuvels vinden we wijgaarden terug. Dit is vaak een bron van verrassing voor bezoekers die de stad vooral associëren met haar industriële reputatie. 

In het centrum van Stuttgart ligt het belangrijkste plein, genaamd het Schlossplatz. Het is het grootste plein van de stad en het is te vinden op op het kruispunt tussen winkelgebied, het Schlossgarten park, twee kastelen en de belangrijkste musea. De belangrijkste straat van Stuttgart is de Königstraße. Hoewel het centrum van de stad zwaar beschadigd is tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel historische gebouwen opnieuw opgebouwd. 

Stuttgart staat in Duitlsland vooral bekend om zijn rijke culturele erfgoed. Met name het Staatstheater en de Staatsgalerie zijn hier goede voorbeelden van. In het Staatstheater vinden veel opera voorstellingen plaats. Naast het Staatstheater zijn er nog drie kleinere theaters waar regelmatig ballet, popconcerten en theater producties worden opgevoerd. De stad heeft naast deze theaters ook twee musical theaters. Daarnaast is er nog het het Ludwigsburg Paleis in de nabijgelegen stad Ludwigsburg. Gedurende het hele jaar vinden hier belangrijke concerten en culturele evenementen plaats.