Dresden

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen in Duitsland. Het is gelegen in een vallei aan de rivier de Elbe vlakbij de Tsjechische grens. 

Dresden heeft een lange geschiedenis als de hoofdstad van Saksen. De stad stond bekend als de Jewel Box , vanwege zijn barokke en rococo stadscentrum. De Britse en Amerikaanse bombardementen op Dresden in de Tweede Wereldoorlog vernietigden echter het hele centrum van de stad. Het bombardement verwoeste het gezicht van de stad. Na de oorlog is de binnenstad echter gerestaureerd. De stad is nu volledig hersteld in zijn oude glorie.

Na de val van de muur is Dresden uitgegroeid tot een van de meest culturele, educatieve, politieke en economische centra van Duitsland. De Technische universiteit van Dresden is een van de 10 grootste universiteiten van Duitsland.

Dresden is de thuisbasis van een aantal belangrijke kunstcollecties, wereldberoemde muzikale ensembles en belangrijke gebouwen uit verschillende architectonische perioden. 

Dresden

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen in Duitsland. Het is gelegen in een vallei aan de rivier de Elbe vlakbij de Tsjechische grens. 

Dresden heeft een lange geschiedenis als de hoofdstad van Saksen. De stad stond bekend als de Jewel Box , vanwege zijn barokke en rococo stadscentrum. De Britse en Amerikaanse bombardementen op Dresden in de Tweede Wereldoorlog vernietigden echter het hele centrum van de stad. Het bombardement verwoeste het gezicht van de stad. Na de oorlog is de binnenstad echter gerestaureerd. De stad is nu volledig hersteld in zijn oude glorie.

Na de val van de muur is Dresden uitgegroeid tot een van de meest culturele, educatieve, politieke en economische centra van Duitsland. De Technische universiteit van Dresden is een van de 10 grootste universiteiten van Duitsland.

Dresden is de thuisbasis van een aantal belangrijke kunstcollecties, wereldberoemde muzikale ensembles en belangrijke gebouwen uit verschillende architectonische perioden. 

Albertplatz Dresden

De Albertplatz in Dresden is een bijna cirkelvormige ruimte in het district Neustadt. Het werd ontworpen in 1817 door Friedrich Bouche gardenlike en is nu Dresden belangrijkste vervoersknooppunt ten noorden van de Elbe.

De Albert Square is gelegen aan de noordelijke rand van Binnen-Neustadt op de grens naar de Outer Neustadt. Negen straatjes lopen in een stervorm naar het plein.

Op de Albertplatz Dresden vinden we twee bijzonder opvallende fonteinen. Daarnaast vinden we op het plein het marmer Schiller monument en het interactieve Erich Kästner Museum.

De Katholische Hofkirche Dresden

De Katholische Hofkirche is een katholieke kerk gelegen in het centrum van de Duitse stad Dresden. Tijdens het bombardement op Dresden op 13 februari 1945 werd de kerk door meerdere bommen getroffen. Het dak en de gewelven binnen in de kerk stortten in. Ook de buitenwanden werden beschadigd.

Op de balustrade die het kerkschip omgeeft, bevinden zich 78 beelden van heiligen en op de toren bevinden zich vier allegorischefiguren: Geloof, Liefde, Hoop en Gerechtigheid. Alle zijn door de Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Mattieli ontworpen.

Het Zwinger paleis Dresden

Het Zwinger paleis is een paleis in Dresden. Het paleis is gebouwd in rococostijl en ontworpen door hofarchitect Matthäus Daniel Pöppelmann. Het diende als de oranjerie, expositie galerie en festival arena van het Hof van Dresden.

De naam is afgeleid van het Duitse woord Zwinger (voorburcht) en het is een van de meest ravissante barokke gebouwen in heel Duitsland.

De belangrijkste vaste collectie is de Gemäldegalerie Alte Meister (galerij van oude meesters), denk aan werken van oude meesters zoals Botticelli, Rubens, Vermeer en Dürer kenmerkt. Een belangrijk werk is de 500-jarige Sixtijnse Madonna van Rafaël. Daarnaast herbergt het museum een porselein verzameling en een wiskundige en natuurkundige tentoonstelling.

Kreuzkirche Dresden

De Kreuzkirche Dresden werd zoals zoveel gebouwen vernietigd in de tweede wereldoorlog. De Kreuzkirche Dresden werd echter weer herbouwd na de oorlog. Het origineel werd in 1792 gebouwd. De kerk is met name beroemd om zijn 400-sterke jongens koor, het Kreuzchor.

Vandaag de dag staat de Dresden Kreuzkirche ook bekend om de typisch Saksische Kerstmis traditie waar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen.

Residenzschloss Dresden

Dresden fortachtige Renaissance stadspaleis was de thuisbasis van de Saksische heersers en herbergt nu vier kostbare collecties, waaronder de niet te missen Grünes Gewölbe, een schat met kostbare voorwerpen van goud, ivoor, zilver, diamanten en juwelen.

Een andere belangrijke collectie is de Kupferstich-Kabinett, die ongeveer een half miljoen prenten en tekeningen in haar bezit telt 20.000 kunstenaars (waaronder Dürer, Rembrandt en Michelangelo).

Daarnaast is er het Münzkabinett in de paleis toren waar u een kleine schat van historische munten en medailles vindt.

Yenidze Dresden

Yenidze is de naam van een voormalige sigarettenfabriek in Dresden, Duitsland. Het werd gebouwd tussen 1907 en 1909 en wordt vandaag de dag gebruikt als kantoorgebouw. Het is opmerkelijk door het opmerkelijke design dat erg lijkt op het exterieur van een moskee. Het heeft 600 vensters van verschillende stijlen en de koepel is 20 meter hoog. De "Oosterse" stijl van de architectuur is toegepast naar aanleiding van de herkomst van de tabak.

De grote gekleurde koepel lijkt sterk op minaretten die normaal gesproken zo typerend zijn voor een moskee. Het gebouw werd soms aangeduid als de tabak moskee. Het is een uniek historische kenmerk van de stad Dresden. Onder de koepel van het gebouw worden regelmatig, evenementen georganiseerd. Ook kunt u er terecht voor een drankje.

Albertinum Museum Dresden

Het Albertinum Museum Dresden is het centrum voor kunst van de Romantische periode tot het heden. Het museum wordt gedeeld door de Galerie Neue Meister en de Skulpturensammlung.

We vinden er schilderijen variërend van Caspar, David Friedrich, Claude Monet en Gerhard Richter. De sculpturen varieren van Rodin tot nieuwe werken uit de 21ste eeuw.

Het Albertinum museum vormt een brug tussen het verleden en de toekomst. Het Albertinum als geheel is ontworpen voor ontmoetingen tussen schilderkunst en beeldhouwkunst, tussen de romantische en de moderne, tussen Oost en West en tussen gisteren, vandaag en morgen.

De Grünes Gewölbe Dresden

De Grünes Gewölbe Essenin Dresden is een uniek historisch museum dat de grootste collectie van schatten in Europa bevat.

Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog, is de Grünes Gewölbe volledig gereconstrueerd. Vandaag de dag worden de schatten getoond in twee exposities: de Historisches Grünes Gewölbe en de Neues Grünes Gewölbe

De Historisches Grünes Gewölbe is beroemd om zijn pracht van de historische schatkamer zoals deze bestond in 1733, terwijl de Neues Grünes Gewölbe zicht richt op individuele objecten in neutrale kamers. De Grünes Gewölbe is gelegen op de eerste en tweede verdieping van het westelijke deel van de Dresden kasteel. Het is nu onderdeel van de Dresden State Art Collections.

Het museum toont ongeveer 3000 kostbare voorwerpen

Deutsches Hygiene-Museum Dresden

In het Deutsches Hygiene-Museum Dresden staat de mens centraal. De tentoonstelling maakt gebruik van intrigerende voorwerpen, installaties en interactieve onderdelen van het menselijk lichaam om zijn sociale, culturele, historische en wetenschappelijke context te onderzoeken.

Alles dat we meemaken in een leven wordt onderzocht. Eten en drinken, seks, schoonheid maar ook de dood worden allemaal onderzocht. Het museum volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet. Met name die in de reproductieve geneeskunde, hersenonderzoek of nanotechnologie.

De permanente tentoonstelling draait rond een onderwerp dat zo vanzelfsprekend als het is veeleisend: de mens.

Onderdelen in het museum.

  • De transparante man
  • Beelden van de mens in de moderne wetenschappen
  • Leven en sterven
  • Dieet als een somatische functie en culturele prestaties
  • Liefde, seks en leefstijlen in de leeftijd van reproductieve geneeskunde
  • Herinneren zich, denken, leren
  • De kosmos van het menselijk brein

Het Erich Kästner Museum Dresden

Het Erich Kästner Museum Dresden is een interactief museum dat in het geheel is gewijd aan het boek van Erich Kästner. Hij was auteur, pacifist en uitgesproken nazi-criticus.

Het micro museum is is gelegen op de begane grond van de villa Augustin op Albertplatz. Het minimalistische museum is fundamenteel verschillend van de traditionele musea. Alles is met elkaar verbonden. Zels tegenstellingen zoals traditie en innovatie, perfectie en imperfectie, snelheid en traagheid.

Naast de reguliere museum activiteiten worden er regelmatig evenementen georganiseerd zoals lezingen, theater, cabaret en muzikale optredens.

Militarhistorisches Museum Dresden

Het Militärhistorische Museum der Bundeswehr in Dresden bestaat uit twee delen: een arsenaal dat werd gebouwd in 1877 en een nieuwe uitbreiding dat is ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind.

Het licht en schaduw effecten geproduceerd in de nieuwe uitbreiding symboliseren de bewogen militaire geschiedenis van Duitsland. De tentoonstelling confronteert de bezoeker met zijn of haar eigen potentieel voor agressie en geweld.

De tentoonstellingen worden op een moderne manier gepresenteerd. Vrees dus niet voor een overzicht van getallen, cijfers en wapens. Er wordt op een moderne manier gekeken naar de wortels en de gevolgen van oorlog en agressie.

Zo zijn er een aantal exposities gericht op vrouwen in de oorlog, dieren in de oorlog, oorlog thema speelgoed, de economie van de oorlog en het lijden veroorzaakt door de oorlog.

Museum Für Sächsische Volkskunst

In de sfeervolle setting van het 400 jaar oude Jägerhof te Dresden kunt u zowel terecht bij het museum voor Saksische volkskunst als bij een van de grootste poppentheater collecties ter wereld. Het museum is te vinden in oostelijke richting langs de Elbe.

Het museum toont de wereld van de volkskunst en presenteert een overvloed aan oude tradities. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aanmeer recente en hedendaagse werken. U kunt er voorwerpen uit het Ertsgebergte bewonderen of geborduurde geweven textiel uit Lausitz.

Het poppentheater is een van de grootste en belangrijkste collecties van zijn soort in de wereld. Hier kunt u uwzelf onderdompelen in de poëtische, dramatische, magische en grappige wereld van historische poppentheater. U vindt er 200-jaar-oude marionetten en handpoppen, maar ook figuren en voorwerpen uit het hedendaagse poppentheater.

Gläserne Manufaktur Dresden

In het Gläserne Manufaktur Dresden kunt u zelf zien hoe auto's worden gemaakt. In de fabriek worden onder andere volkswagens gemaakt. Ervaar zelf van dichtbij hoe een auto tot stand komt. Er is veel belangstelling voor de rondleidingen die worden gegeven in Gläserne Manufaktur Dresden.

De rondleidingen zijn interessant voor volwassenen en kinderen. Daarnaast is ook het gebouw zelf de moeite van het bezoeken waard. De prachtige transparante autofabriek is vrij uniek en kan gezien worden als een van de grootste prestigeprojecten in de auto business.
Het is wel verstandig om van te voren te reserveren omdat de fabriek niet de hele dag geopend is voor bezoekers.

Grosser Garten Dresden

Voel u helemaal welkom in de Grosser Garten Dresden met zijn paleis en de Dresden Park Railway. De grote tuin met zijn gazons, bloemperken, fonteinen, de drie buitenpodia en de Dresden Park Railway een van de meest populaire badplaatsen en de groene long van de stad Dresden.

In de Grosser Garten Dresden zien we tuinkunst en tuin cultuur op zijn best: schilderachtige lanen, het opleggen van een plezier paleis, barokke beelden, kleurrijke bloembedden, uitgestrekte weilanden en bossen in het midden van de stad ...

Wees niet verbaast als u een trein hoort. De locomotief onderbreekt zo nu en dan de rust van het park. Een bezichtiging die zeker de moeite waard is.

Het park een ontspannend toevluchtsoord tijdens de warmere maanden. Vlakbij is de dierentuin Dresden en het architectonisch onderscheiden transparante Gläserne Manufaktur, waar u kunt zien hoe de Volkswagen luxe model 'Phaeton' wordt gebouwd.

Naast de Grosser Garten Dresden vindt u ook de gratis Botanische Tuin. Absoluut interessant om ook even te bezoeken!

Hauptstrasse Dresden

De Hauptstrasse te Dresden is een prachtige authentieke en vooral ook artistieke winkelstraat. U krijgt er een goede indruk van de stad Dresden in de 19e eeuw. De hoofdweg herbergt nu vooral veel mooie moderne winkels, maar ook vindt u er enkele artistieke/arty winkels.

Een van die bijzonere gebouwen is het Kügelgenhaus. Dit gebouw behoort tot de mooiste gebouwen van de stad. Het gebouw is voorzien van zijn eigen toren en het is vooral bekend geworden vanwege de inscriptie "Aan Gods zegen is alles gelegen".

Pfunds Molkerei Dresden

De Pfunds Molkerei Dresden staat geregistreerd in het Guinness Book of Records als "De mooiste zuivel winkel in de wereld". De Pfunds Molkerei Dresden is uitgerust met 90 vierkante meter hand beschilderde tegels."

Daarnaast vinden we er prachtige geëmailleerde beeldhouwkunst, allemaal handgemaakt door Villeroy & Boch. De winkel verkoopt replica tegels, wijnen, kazen en andere zuivelproducten. Niet verrassend, de bovenverdieping cafe-restaurant heeft een sterke lactose thema.

De Pfunds Molkerei Dresden werd opgericht in 1880

Dreikönigskirche Dresden

De Dreikönigskirche is een kerk in de Neustadt van Dresden. De eerste vermelding van de kerk vinden we al terug in het begin van de 15e eeuw. Na de vernietiging in de Tweede Wereldoorlog, werd de Driekoningen Kerk hersteld in de jaren tachtig.

In de jaren 90 diende de kerk als zetel van het Saksische parlement. De kerk en de fontein op het plein voor de kerk (de Rebecca Fountein) zijn culturele monumenten van de stad Dresden.

De kerk is ontworpen door Zwinger architect Pöppelmann. Het meest in het oog springende kenmerk van de Dreikönigskirche is het barokke altaar, dat werd verwoest in de oorlog.

Kunsthofpassage Dresden

In de Kunsthofpassage Dresden zien we de elementen aan het werk. De Kunsthofpassage Dresden is een van de meest verfrissende artistieke ruimtes in de Neustadt. Iedere ruimte heeft zijn eigen charme

Op de binnenplaats zien we de elementen water en zon. Ze spelen met het licht. Het water maakt muziek en de instrumenten zijn te zien op de muren van de binnenplaats. Heel anders is de andere kant van het hof. Geel als de zon, de stralen illustreren glanzend gouden platen. Zij weerspiegelen het vitale licht in de sfeervolle binnenplaats.

Semperoper Dresden

De Semperoper is het operahuis van de Sächsische Staatsoper Dresden en de concertzaal van de Sächsische Staatskapelle Dresden (Saxon State Orchestra). Het is ook de thuisbasis van de Semperoper ballet.

Het gebouw is gelegen in de buurt van de rivier de Elbe in het historische centrum van Dresden, Duitsland. De opera heeft een lange geschiedenis van premières, waaronder belangrijke werken van Richard Wagner en Richard Strauss.

Bremen

bremen

Hamburg

Bremen-duitsland

Dortmund

Dortmund

Keulen

Bremen-marktplatz